Samen de circulaire economie versnellen

28-04-2014

Green Chemistry Campus feliciteert Nova Lignum

Vanaf december 2014 wordt in West-Brabant een bijzonder nieuw en biobased product geproduceerd; gevelbekleding uit auberginevezelresten. Nova Lignum, een spin-off van het glastuinbouwbedrijf Greenbrothers, bouwt daartoe een gespecialiseerde fabriek op bedrijventerrein Nieuw Prinsenland in de gemeente Steenbergen, dat wordt geëxploiteerd door Suiker Unie.

Nova Lignum is de tweede vestiger op Nieuw Prinsenland dat een speciale focus heeft op (biobased) ondernemingen in de agro-food sector en nog volop in de ontwikkelingsfase verkeert. Nieuw Prinsenland is net als o.a. de Green Chemistry Campus en De Rusthoeve een van de toplocaties binnen de Biobased Delta. 

Innovatieprijs voor product Nova Lignum

Nova Lignum is ontstaan vanuit Greenbrothers, de grootste aubergine kwekerij in de EU, met een productie van 5.5 mio kg aubergines per jaar. Greenbrothers is voortdurend op zoek naar manieren om de aanzienlijke reststromen die bij de bedrijfsactiviteiten ontstaan, via bewerking om te zetten naar bruikbare materialen. Dit is ook de reden dat Greenbrothersactief was in het project Biobased Innovations (tegenwoordig Biobased Delta). Tijdens een business development meeting in het kader van dit project van regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, kwam Greenbrothers in contact met andere partijen die zich met verwaarding van reststromen bezighouden. Dit eerste contact resulteerde in concrete samenwerking en uiteindelijk in de oprichting van Nova Lignum.

Het verwerkingsproces van de aubergineresten laat zich als volgt beschrijven. Planten die niet meer nodig zijn voor de voedselproductie kunnen opgesplitst worden in een vezelfractie en een energierijke massa. De energierijke massa bevat hoogwaardige inhoudsstoffen voor  toepassing in o.a. chemie, voeding en gezondheid. De vezelfractie kan via een verduurzamingsproces worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld duurzame bouwmaterialen.

De nieuwe onderneming Nova Lignum past deze techniek toe, met als resultaat biobased gevelbekledingsplaten met een hoge esthetische waarde en een zeer lage CO2 footprint, die worden toegepast in zowel nieuwbouw als renovatiebouw. Bovendien is ook dit product weer 100% recyclebaar, en maakt Nova Lignum dus zelf ook weer producten met een restwaarde. De biobased gevelbekledingsplaat is inmiddels meerdere malen bekroond, zo kreeg Nova Lignum er in 2013 de Herman Wijffels Innovatieprijs voor. Een duidelijke erkenning op het gebied van duurzaam bouwen.

Keuze voor Nieuw Prinsenland

Voor het zelfstandig produceren en vermarkten van de gevelbekledingsmaterialen zocht Nova Lignum een geschikte locatie, zo mogelijk met een link naar de aard van de activiteiten. Men heeft zich daarbij breed georiënteerd, niet alleen binnen maar ook buiten de regio West-Brabant.

Johan Groenewegen, directeur van Nova Lignum over dat keuzeproces "Na zorgvuldig onderzoek hebben we met overtuiging gekozen voor bedrijventerrein Nieuw Prinsenland, juist vanwege het lokale vizier op agro-food en daaraan gerelateerde activiteiten, de ligging naast de suikerfabriek en daardoor de natuurlijke link naar biobased producten. Dit feit, samen met de voordelen die het terrein biedt door onder andere de bereikbaarheid vanaf de A-4 en de competitieve grondprijs, waren voor ons de doorslaggevende redenen om te kiezen voor Nieuw Prinsenland."

Ten behoeve van Nova Lignum is een kavel verworven van ruim 6.000 m2. Naar verwachting kan eind december 2014 met de productie worden begonnen. Naast het kavel is een terrein gereserveerd voor toekomstige uitbreidingen. Nova Lignum biedt vanaf de start werkgelegenheid aan ongeveer vijf  arbeidsplaatsen waarbij in de komende jaren een sterke groei is voorzien.

Inmiddels heeft Nova Lignum licenties om voor 42 landen te gaan produceren, in samenwerking met lokale distributeurs. Op termijn is het de bedoeling om op  meerdere locaties met voldoende  reststromen en marktvraag zelf te gaan produceren.

REWIN West-Brabant, een van de partners van de Green Chemistry Campus, verzorgt namens Suiker Unie de acquisitie van Nieuw Prinsenland en heeft  Nova Lignum, naast het mede mogelijk maken van het ontstaan van de onderneming, ondersteund bij de locatiekeuze en de koppeling van het project aan een belegger/ontwikkelaar. REWIN heeft Nova Lignum ook ondersteund bij hun businessplan en financiering. Nova Lignum participeert bovendien in het cluster duurzaam (ver)bouwen, waarvoor REWIN mede-initiatiefnemer en trekker is en dat onderdeel is van diverse initiatieven in de Biobased Delta.

Verrijking voor West-Brabant

Alle bij Nieuw Prinsenland betrokken partijen verwelkomen Nova Lignum met open armen. Deze  investering zet immers zowel Nieuw Prinsenland als West-Brabant nog beter op de kaart als het gaat over (mogelijkheden voor) nieuwe biobased investeringen.

SuikerUnie, de initiatiefnemer van bedrijventerrein Nieuw Prinsenland, verwoordt het bij monde van projectmanager Paul Hagens als volgt: "Suiker Unie speelt met Nieuw Prinsenland in op de groeiende vraag naar bedrijfslocaties waar het mogelijk is om op een duurzame manier te ondernemen in de agro-food sector en in symbiose en samenwerking met andere ondernemers, zolang dat winstgevend is." Hij vervolgt: "De innovatie van Nova Lignum sluit naadloos aan bij het activiteitenspectrum dat Suiker Unie samen met de gemeente Steenbergen op het nieuwe terrein voorstaat. Het bedrijf is dan ook een schitterende launching customer voor Nieuw Prinsenland."aldus een  ingenomen Paul Hagens

Ook wethouder Economische Zaken van de gemeente Steenbergen, mevrouw Mirjam Termeer, juicht de keuze van Nova Lignum voor haar gemeente toe: "In West-Brabant, en zeker in ons hoekje van die regio, worden relatief veel grondstoffen gegenereerd voor de groeiende markt van biobased toepassingen. Deze markt, die nu door de exploitatie van bedrijventerrein Nieuw Prinsenland wordt aangeboord,  biedt niet alleen economische kansen voor Steenbergen en haar inwoners, maar nadrukkelijk voor geheel West-Brabant. Nieuw Prinsenland zal  zich naar mijn mening stapsgewijs ontwikkelen tot een plek waar bedrijven zich samen sterk gaan maken voor een groenere economische toekomst, voor de regio en de mensen die er wonen."

Voor meer informatie: NV REWIN West-Brabant, Guido van Liefland, 076 5646780

Bron: REWIN