Samen de circulaire economie versnellen

BIO-CAPPP : 100% plantbased product

Innovatieve ondernemers die hun producten bijna volledig biobased hebben ontwikkeld lopen vaak nog tegen dat ene element aan dat uit fossiele grondstoffen gemaakt wordt, denk bijvoorbeeld aan lijmen, harsen, coatings en isolatieschuim. Om 100% biobased te zijn is er dus vraag naar plantaardige alternatieven. We noemen deze bio-aromaten, bouwstenen die uit plantaardige reststromen gemaakt worden en doorontwikkeld kunnen worden naar plantaardige lijmen en coatings. Ben jij een ondernemer die streeft naar 100% biobased produceren dan is het vouchersysteem binnen het BIO-CAPPP project heel interessant voor jou. Lees hier meer daarover of neem contact op met Kathalijne Kollen (kathalijne@greenchemistrycampus.com)  

Scholieren maken plantaardig plastic op de Campus

Dat onze kleding gemaakt is van plastic is niet bij iedereen bekend. De scholieren die bij ons een projectweek hebben gehad, weten het nu wel. En ook dat je met plantaardige reststromen zoals aardappelschillen of mais plastic kan maken. Is jouw school ook geïnteresseerd om scholieren kennis te laten maken met bioplastic en andere duurzame activiteiten, neem dan contact op met Kathalijne (kathalijne@greenchemistrycampus.com). Zuid-West TV heeft een rapportage gemaakt over deze projectweek: Leerlingen MollerJuvenaat duiken in duurzaamheid bij Green Chemistry Campus

Projectpartners

In het BIO-CAPPP project werken partners uit Vlaanderen en Nederland intensief samen.

Projectleider VITO uit Vlaanderen en TNO uit Nederland werken al sinds 2013 samen aan de technologische ontwikkeling van bio-aromaten uit suikers, lignine en ongeraffineerde afvalstromen onder de vlag van Shared Research Center Biorizon. Het Vlaamse CENTEXBEL en Avans Hogeschool / MNEXT uit Nederland zullen samenwerken met VITO om innovatieve toepassingen te ontwikkelen op basis van de bouwstenen afkomstig van lignine en suiker, met een specifieke focus op de bouw- en textielsector. Kamp C uit Vlaanderen zal eindgebruikers, de bouwsector en lokale overheden informeren, inspireren en ondersteunen in het gebruik van de duurzame innovaties. De Green Chemistry Campus is de centrale ontmoetingsplaats van het project waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen samenwerken om de biobased en circulaire innovaties op te schalen en waar burgers de transitie kunnen ervaren in het experience center.

Contact

Voor meer informatie over het BIO-CAPPP project en de mogelijkheden van het Biorizon Applicatiecentrum om bio-aromaten te testen in concrete producten, kunt u contact opnemen met BIO-CAPPP projectmanager Kelly Servaes van VITO via kelly.servaes@vito.be of +32 (0)4 93 31 87 46. Voor meer informatie over de MKB Innovatievouchers kunt u contact opnemen via: vouchersbiocappp@vito.be.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Het BIO-CAPPP project heeft een totaal budget van €4,3 miljoen en wordt mede gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, VLAIO, de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Noord-Brabant en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.