Samen de circulaire economie versnellen

29-04-2024

DEI+ CIRCULAIRE ECONOMIE: NIEUWE KANSEN VOOR CIRCULAIRE PROJECTEN

Zie jij in afval geen probleem, maar een kans om nieuwe (grond)stoffen of producten te maken? Of richt je je op het verminderen van grondstofgebruik of de winning van grondstoffen uit biomassa? Vanaf 22 april kun je weer een aanvraag doen voor de subsidie DEI+ Circulaire Economie. Deze regeling richt zich op de ‘kleinere’ projecten met een maximum van € 3 miljoen aan subsidie. Grotere projecten kunnen terecht bij de ‘gewone’ DEI+.

Afval en grondstoffen centraal

In een circulaire economie gebruik je afvalstoffen of reststromen opnieuw. Hiermee verminder je niet alleen de CO2-uitstoot, maar je kunt ook het gebruik van grondstoffen beperken. Om dit te stimuleren, kun je subsidie aanvragen voor innovatieve projecten. Je kunt daarbij denken aan:

  • een pilot- of demonstratieproject voor recycling en hergebruik van reststromen van jezelf of anderen;
  • een pilot- of demonstratieproject waardoor u in uw productieproces voor dezelfde hoeveelheid eindproduct minder grondstoffen nodig heeft;
  • een pilot- of demonstratieproject waardoor uw productieproces geschikt wordt voor het gebruik van gerecyclede grondstoffen;
  • een pilotproject voor vervanging van fossiele grondstoffen door biobased grondstoffen.

Op het gebied van grondstoffen is veel winst te behalen. Zo kun je een productieproces vernieuwen met als doel om met minder hulpbronnen evenveel te produceren. Ook kun je een innovatie ontwikkelen om primaire grondstoffen te vervangen voor secundaire.

Wie zich op innovatieve wijze bezighoudt met de circulaire inzet van afvalstoffen, kan binnen deze regeling alle kanten op. Zo kun je kiezen voor innovatie rondom het voorkomen en beperken, of juist bij het inzamelen, sorteren en (voor)behandelen van afval.

Aanvraagperiode en budget DEI+ Circulaire Economie

De subsidieregeling opent op 22 april 2024 en sluit in principe 1 november 2024. Er is op dit moment een budget beschikbaar van € 20 miljoen. De subsidie wordt vergeven op basis van het principe ‘first come, first served’.

Interesse in de DEI+ Circulaire Economie?

Heb je een project dat mogelijk in aanmerking komt voor de DEI+ Circulaire Economie? De experts van Innovencio kunnen hierbij ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk adviesgesprek.