Samen de circulaire economie versnellen

10-05-2022

Nettenergy start pilot met pyrolyse van methaan

De aan de Green Chemistry Campus verbonden technologie-ontwikkelaar Nettenergy gaat samen met productontwikkelaar The Crown Chemicals turquoise waterstof (H2) en hoogwaardige kool maken vanuit methaan. Het project draagt de naam PyroMethaan.

The Crown Chemicals ontwikkelt en produceert high-end chemicaliën en is gespecialiseerd in productie van in eigen huis ontwikkelde chemische stoffen en producten voor onderhoud van diverse oppervlakken. Nettenergy is een technologie bedrijf op het gebied van pyrolyse en vergassing van organische restromen. Voor deze pilot zal hun innovatieve PyroFine technologie gebruikt worden waarmee door elektrische verwarming de methaan wordt ontleed in waterstof en kool. 

De pilot is erop gericht om waterstof met veel minder elektriciteit (≈20 kW/kg H2) te produceren dan nu gangbaar is met het elektrolyseproces (≈50 kW/kg H2). Het geproduceerde kool zal onderzocht worden op eigenschappen en op toepassingen, bijvoorbeeld in coatings en polymeren.

Niet alleen in de industrie is de belangstelling voor waterstof erg groot, maar ook in het landelijk gebied zouden kleinschalige H2-installaties, naast zonneparken en windturbines, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een fossiel-vrije energievoorziening. Het initiatief is tot stand gekomen i.s.m. de provincie Noord-Brabant die hiervoor een subsidie beschikbaar stelt uit het fonds 'Brabant geeft Energie'.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob Vasbinder, oprichter van NettEnergy, via rob.vasbinder@nettenergy.com, +31 (0)172 23 22 23