Samen de circulaire economie versnellen

25-03-2024

Studenten duiken in duurzaamheid bij Green Chemistry Campus

Op de Campus hebben we al scholieren mogen ontvangen van diverse scholen uit de regio. Afhankelijk van het lesjaar / leeftijd van de studenten bieden wij in samenwerking met onderwijsinstellingen zoals Avans programma’s aan waarbij wij hen op een toegankelijke manier zowel theoretisch als praktisch kennis laten maken met dit onderwerp.

Scheikunde project Havo 5 leerlingen RSG t Rijks 


Een groepje Havo 5 scholieren van RSG t Rijks heeft voor een scheikunde project meegekeken bij TNO tijdens een chemisch proces waarna zij dit en de voortkomende reacties moeten beschrijven. 

Het is altijd mooi om lokale studenten te ontmoeten en ze kennis te laten maken met wetenschap en chemie door het doen van praktische demonstraties. Ook hebben we ze meegegeven hoe belangrijk groene chemie en een circulaire economie zijn voor de toekomst.” aldus Marc Crockatt, TNO.

80 scholieren MollerJuvenaat maken van aardappelzetmeel bioplastic
In de week van 18-22 maart hebben we 10 sessies gehad met VWO 4 leerlingen van het MollerJuvenaat.

Op een toegankelijke manier hebben zij eerst een introductie gehad over plastic vervuiling in het algemeen, de circulaire economie en de grondstoffentransitie.

Na een rondleiding in het experience centre, waarbij ze al hebben kunnen zien wat voor alternatieve grondstoffen er zijn en wat je daarmee kunt doen, mochten zij zelf aan de slag met de bioplasticsstraat van Avans om van aardappelzetmeel bioplastic te gaan maken.

ZuidWest TV kwam langs en heeft een mooie rapportage hierover gemaakt: Leerlingen MollerJuvenaat duiken in duurzaamheid in Green Chemistry Campus (zuidwestupdate.nl) 

Beroepenmiddag Zuidwesthoek college
Op 4 april was de Campus  aanwezig met de Avans Bioplasticsstraat bij het Zuidwesthoek College in Ossendrecht tijdens het beroepskeuze event. Zoals zij zelf zeggen: ‘Het was een ware inspiratiebron voor de toekomstige generatie vakmensen”.

Projectweek SustainABLE x AMX Avans 
Een groep studenten waren in de week van 8-12 april aanwezig op de Campus om een ‘wicked problem’ te onderzoeken. Zij zijn aan de slag gegaan met de R-ladder van circulariteit en hebben nagedacht over het vraagstuk: De beste manier om minder grondstoffen te verbruiken en te zorgen voor minder afval? Weigeren! Door te stoppen met producten die eigenlijk niet nodig zijn, worden er veel grondstoffen bespaard. Heb jij hier wel eens over nagedacht? Hoe krijgen we dit principe onder de aandacht van de samenleving, specifieker bij scholieren van de basisschool, het voortgezet onderwijs en MBO/HBO en Universiteit.