Chemical recycling
Chemische recycling is het omvormen van kunststoffen (plastics), door middel van verhitting en/of chemische reacties tot monomeren of andere koolwaterstoffen, die te gebruiken zijn voor het produceren van nieuwe polymeren, chemicaliën of brandstoffen.
Soorten chemische recycling:
- Pyrolyse: Het verhitten van materialen (kunststof, plantaardige resten, glasvezel) zonder zuurstof, waarbij nafta wordt gevormd. Nafta kan worden gebruikt als grondstof in chemische processen.
- Solvolyse: Het oplossen van polymeren in een oplosmiddel om ze af te breken.
- Depolymerisatie: Het terugbrengen van polymeren naar hun basismoleculen (monomeren).
- Vergassing: Het omzetten van afval in syngas, een mengsel van waterstof en koolmonoxide, dat als energiebron of grondstof kan dienen.
Pyrolyse is bezig aan een opmars met tientallen pilots en kleine demofabrieken in Nederland. De Pyrolyse Proeftuin in Moerdijk bijvoorbeeld geeft bedrijven de kans om hun proces uit te proberen in samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstellingen en lokale overheden. Het doel is om commerciële pyrolyse-installaties en eindproducten op de markt te brengen. Daarnaast hebben meerdere bedrijven geïnvesteerd in projecten om met pyrolyse plastic afval, houtresten en andere reststromen om te zetten in bruikbare stoffen.
Ook in de regio West-Brabant is deze ontwikkeling in volle gang en starten er verschillende projecten op.
De volgende projecten zijn inmiddels van start gegaan op de Cmpus Bergen op Zoom van start gegaan.
Pyrolyse: C-recycle
Pyrolyse, Solvalyse en gasificatie: Slice