Clean Water Global
Dubbele winst door verfspoelwaterzuivering
Microplastic vervuiling is een groot milieuprobleem en potentieel gezondheidsrisico. Onderzoek heeft aangetoond dat tussen de 5,2 en 9,8 megaton van verf afkomstige microplastics in het milieu terecht komt. Een belangrijk deel van deze verfresten komt via het wassen van verfrollers, kwasten en andere applicatie gereedschappen in de waterketen terecht. Clean Water Global wil dit probleem tegengaan door schilders een aantrekkelijke optie te bieden met een uitgewerkte businesscase voor het reinigen van hun verfapplicatiegereedschappen en het resulterende verfspoelwater op te vangen. Clean Water Global zal vervolgens de verfresten uit het spoelwater terugwinnen en verwerken tot nieuwe grondstoffen. Verf voor zowel binnen- als buitentoepassingen bestaat uit bindmiddelen zoals acrylaten of alkydharsen, oplosmiddelen (bij oliegebaseerde verven), pigmenten voor kleur en dekking, vulstoffen zoals calciumcarbonaat, en diverse additieven zoals verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen. De samenstelling kan variëren afhankelijk van het type verf en de fabrikant. Op water gebaseerde verven worden vaak gezien als milieuvriendelijker vanwege hun lagere VOS-inhoud.
Clean Water Global gaat via een landelijk en internationaal inzamelingsnetwerk verfresten in te zamelen. Voor de verwerking van deze grote hoeveelheid verfresten zal Clean Water Global een centrale fabriek realiseren in het JTF gebied West-Noord-Brabant. Deze locatie is strategisch gelegen tussen de Vlaamse en Nederlandse inzamelpunten. In deze fabriek worden de verfresten verwerkt tot circulaire waardevolle grondstoffen. Hiermee zal Clean Water Global naar verwachting op termijn minstens 15-20 banen creëren in de vorm van fabrieksmedewerkers als ook hoogwaardige banen in de circulaire chemie. Binnen dit project zal Clean Water Global het volgende ontwikkelen:
• Een mobiele verfspoelwaterverwerkingsunit voor het scheiden van grote hoeveelheden lokaal ingezameld verfspoelwater tot een stroom schoon water en een stroom verfresten. De teruggewonnen verfresten zullen vervolgens naar de centrale verwerkingsfabriek in West-Noord-Brabant getransporteerd worden.
• Een pilotlijn voor het verwerken van verfresten naar een circulaire grondstof. Via deze pilotlijn wordt het verwerkingsproces doorontwikkeld en gevalideerd wat de basis zal vormen voor het realiseren van een verwerkingsfabriek in het JTF gebied.
• Het ontwerp en de productie van nieuwe producten geproduceerd vanuit de teruggewonnen grondstoffen (Bijv. vulmiddel, microcement en grondstof voor toevoeging aan nieuwe verf).