Samen de circulaire economie versnellen

Biobased en Circulair Bouwen - in aanvraag

Biobased bouw heeft de toekomst, echter, in de praktijk is de toepassing van biobased materialen in de bouw nog te beperkt en te duur, vanwege kleinschaligheid en gebrek aan samenwerking. Dat kan enkel veranderen als biobased bouw geïndustrialiseerd wordt en daarmee een betaalbaar alternatief wordt voor de vastgelopen woningmarkt. In Noord-Brabant werken diverse innovatieve bedrijven samen, ze gaan complete biobased woondelen ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Tijdens dit project worden kant en klaar bouwdelen ontwikkeld (daken, voorgevels evenals een complete woonunit).

Dit project heeft als doelstelling een volledig geïntegreerde keten op te zetten voor de bouw van modulaire woningen van tenminste 70% biobased materiaal. De afzonderlijke producten en bouwdelen, die in deze proeftuin ontwikkeld en getest worden, maken het mogelijk om de traditionele woningbouw een modulair karakter te geven. Daardoor kunnen huizen sneller en goedkoper gebouwd worden. Als bewijs hiervan, worden er twee biobased demonstratiewoningen gebouwd. Hierin kunnen al deze deelinnovaties succesvol samengebracht worden, en tot bouwdelen samengevoegd kunnen worden in een industrieel productieproces.

Samen met 11 consortiumpartners gaan we op de Campus 2 biobased en circulaire demo units ontwikkelen waar bedrijven hun materialen en producten kunnen testen, doorontwikkelen en demonstreren. 

Projectpartners:

De Kokbouwgroep, Avans Univeristy of Applied Science, HZ University of Applied Science, Queenels, Biobased Supply bv., Van Haperen Dakbedekking, SAM panels, Chainable, Bamboologic, Baril Coatings, Adapteo, NPSP, Green Chemistry Campus.

Het Biobased en Circulair Bouwen project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.