PAGINA Workshop Bioplastic Straat - Green Chemistry Campus
Samen de circulaire economie versnellen

Workshop Bioplastic Straat

De Bioplastic Straat is een interactieve workshop waarin leerlingen stap voor stap bioplastic maken van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen in plaats van aardolie. Tijdens deze workshop ontdekken ze hoe duurzame kunststoffen kunnen worden geproduceerd en welke voordelen dit heeft voor het milieu.

De Bioplastic Straat bestaat uit drie hoofdonderdelen:

Raffineren van zetmeel

De workshop begint met het raffineren van zetmeel. De leerlingen snijden een aardappel in kleine stukjes, waardoor deze makkelijker te malen is. Tijdens het fijnmalen in een blender worden de cellen opengebroken en komt het zetmeel vrij. Dit wordt vervolgens gescheiden door een proces van wassen, roeren en bezinken. Terwijl het zetmeel naar de bodem zakt, kleurt het spoelwater oranje door de aanwezige eiwitten in de aardappel. Dit geeft een visueel inzicht in het scheidingsproces.

Bioplastic maken

Daarna volgt het maken van bioplastic. Met het gewonnen zetmeel mengen de leerlingen water, azijn en glycerine om een biologisch afbreekbare kunststof te creëren. Hier kunnen ze experimenteren met verschillende verhoudingen: wat gebeurt er als je meer of minder zetmeel gebruikt? Of als je de glycerine weglaat? Glycerine maakt het plastic zachter en flexibeler, terwijl het zonder deze stof juist broos en breekbaar wordt. Op deze manier ontdekken de leerlingen hoe variaties in receptuur invloed hebben op de eigenschappen van het eindproduct.

Bioplastic vormgeven

Het vloeibare mengsel wordt tot slot in een mal gestopt. Zo krijgen de leerlingen niet alleen inzicht in de chemische processen achter bioplastic, maar ook in de manier waarop dit materiaal in de praktijk wordt verwerkt tot bruikbare producten. Zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld het plastic stoppen in een mal in de vorm van een dolfijn!

Dankzij de gestructureerde opzet van de workshop en het handige tafelkleed, dat alle stappen en materialen overzichtelijk weergeeft, kunnen leerlingen zelfstandig en op een gestructureerde manier aan de slag. De Bioplastic Straat biedt een inspirerende en interactieve manier om kennis te maken met duurzame materialen en de circulaire economie!

De workshop wordt zowel in de Uitvindfabriek Breda, Campus Bergen op Zoom en op locatie gegeven. Voor meer informatie kathalijne