Samen de circulaire economie versnellen

25-07-2023

Zien & Doen | Midwaste maakt 100% gerecyclede bloempotten

Een plantenpot met een groen tintje? Alleen deze keer draait het niet om de plant, maar juist om de pot. Zo creëert Midwaste van ons huishoudelijk plastic verpakkingsafval hun 100% gerecyclede bloempotten. Hun Flowerpot Orchid 900 staat deze keer centraal in Zien & Doen op de Campus.

“Door de mooie samenwerking tussen verschillende schakels in de productieketen, komen we weer een stukje dichter bij een circulaire economie en een wereld zonder afval.” Met de Flowerpot Orchid 900 maakt Midwaste/RKN de wereld een klein stukje groener.

Midwaste is een coöperatieve vereniging van reinigings- en afvalbedrijven die de regie voert in het zo circulair mogelijk verwerken van afvalstromen. RKN is hierbij verantwoordelijk voor het plastic huishoudelijk verpakkingsafval. Maar, het was bij Emma Wisse waar het idee voor de Flowerpot ontstond.

Van afstudeerproject naar plantenpot

Het project om van afval een plantenbak te maken, is het resultaat van het afstudeerproject van Emma. Zij zocht naar een nieuwe toepassing voor restmaterialen van plastic verpakkingsmateriaal. Het meest laagwaardige kunststof uit huisafval waar vrijwel niemand anders zich aan durft te wagen. De toepassingsmogelijkheden voor deze reststroom zijn namelijk beperkt. Maar, door te verwerken met rotatiegieten, ontstaan er tal van nieuwe opties waarmee producten gemaakt kunnen worden. Denk naast bloempotten ook aan regentonnen of lampenkappen.

Het productieproces van de Flowerpot

Hoe kom je tot zo’n fraaie en functionele Flowerpot?

  • Stap 1: verzamelen van plastic afval om vervolgens naar de sorteerfabriek te sturen.
  • Stap 2: verschillende soorten plastic zo goed mogelijk uit elkaar halen (momenteel lukt het nog niet om alles van elkaar te scheiden).
  • Stap 3: de mix van kunststoffen die over zijn in een recyclingfabriek verder schoonmaken en verwerken tot nieuwe korrels.
  • Stap 4: het verkregen agglomeraat (samenklevend mengsel) mengen met het eigen productieafval van Midwaste en tot poeder malen.
  • Stap 5: het poeder als grondstof gebruiken voor de Flowerpot

Kennis uitwisselen

Nieuwsgierig hoe de Flowerpot Orchid 900 eruit ziet? Kom langs op onze Campus om het product met eigen ogen te bekijken. Wissel ook kennis en ervaringen uit met Brabantse bedrijven. Zo stimuleren we samen onze circulaire economie en een sterke regio.