Samen de circulaire economie versnellen

20-06-2023

Zien & Doen | Circularity BV brengt 100% circulaire kleding naar Europa

Kleding produceren zonder nieuwe grondstoffen? Circularity haalt met hun 100% circulaire (werk)kleding de textielindustrie weer terug naar Europa. Deze week zetten we met Zien & Doen hun textielproducten ‘in the spotlight’.

“Only change makers will turn the textile industry around”, stelt Circularity. Het Etten-Leurse bedrijf speelt zo in op de doelstellingen van de overheid, namelijk: in 2025 wordt 50% van het afgedankte textiel hergebruikt, in 2030 gaat het om 75% en in 2050 is het volledig circulair. In dit geval loopt Circularity zelfs voor. Hun producten zijn al volledig circulair, met andere woorden: geproduceerd van oud textiel.

Van oud naar nieuw

Textielproducten; ze zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Denk aan kleding, handdoeken, lakens of gordijnen. Circularity verzamelt ongebruikte, oude of niet verkochte textiel in bulk in voor hun eigen producten. Zo strippen ze het ingezamelde textiel, om het vervolgens uit elkaar te halen en te verdelen. Daarna gaan de gestripte stukken door de vervezelaar. Van deze vezels spinnen ze garen, wat het bedrijf weer gebruikt voor nieuw textiel.

Vanaf 2022 produceert Circularity hun 100% circulair garen in Nederland, en vanaf 2024 produceren ze T-shirts, polo’s en sweatshirts met hun TÜV-geteste garen. Tot die tijd gebeurt de productie van de kledingstukken in de partnerfabriek in India.

Impact door één T-shirt

Het gehele proces van textielafval tot nieuw product vindt bij Circularity plaats zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen. Zo is de impact van slechts één T-shirt (werkkledingkwaliteit):

  • CO2: 1,51 kilo
  • Water: 2,942 liter
  • Katoen: 0,17 kilo
  • Olie: 0,17 liter
  • Pesticiden: 0,43 kilo

Benieuwd naar de kleding van Circularity? Kom langs op onze Campus. Wissel ook kennis en ervaringen uit met Brabantse bedrijven. Zo stimuleren we samen onze circulaire economie en een sterke regio.