Samen de circulaire economie versnellen

30-05-2023

Zeeverkenners op de Campus

Dé missie van de Zeeverkenners op zaterdag 27 mei 2023: plastic afval opvissen uit het Zoommeer. Onderweg leggen ze aan bij de Campus, waar directeur Jeroen de Lange hen meeneemt in het verhaal van de circulaire economie.

Op een zonnige zaterdag varen de zeeverkenners van Bergse scoutinggroep Karel Doorman het Zoommeer over om ‘verdwenen’ plastic te ruimen. Met hun sleepnetactie helpen ze wetenschappers om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van plastic in het water.

Presentatie… met een tennisbal?!

Tijdens de schoonmaakactie stoppen de Zeeverkenners bij de Campus, waar directeur Jeroen de Lange de jongeren ontvangt. Met een bijzonder ‘welkomstcadeau’: de Renewaball. Deze gerecyclede, circulaire tennis- en padelbal stond centraal in de korte, informatieve presentatie die de jongeren kregen. Met als belangrijkste onderwerp de R-ladder: een handig model voor een circulaire economie. Hierbij geldt, hoe hoger een product op de R-ladder staat, hoe lager het grondstofgebruik. Denk aan de R van Reduce, Re-use en Recycle.  

In het kader van de R-ladder gaf Jeroen natuurlijk uitleg aan de jongeren hoe op de Campus plastic wordt gemaakt van natuurlijke afvalstoffen in plaats van olie. Hoe dit, net als de Renewaball, circulair is, beter voor het milieu én de CO2-uitstoot vermindert of zelfs voorkomt.

Bewustwording

Dat de uitleg indruk heeft gemaakt, bleek toen enkele Zeeverkenners hun tennisbal teruggaven, omdat ze deze niet nodig hadden. De R van Refuse, de hoogste trede van de R-ladder. Dat verdiende een applaus van de anderen! En zo begint beetje bij beetje ook de bewustwording om geen grondstoffen te gebruiken en verbruiken die niet nodig zijn! Samen versnellen we de grondstoffentransitie. Daar kan je niet jong genoeg mee beginnen.

Dankjewel aan alle Zeeverkenners voor jullie inzet en enthousiasme!