Samen de circulaire economie versnellen

19-10-2022

Vanaf begin 2023 €60 miljoen voor de duurzame transitie in West-Brabant

In de grondstoffen- en energietransitie en de route naar biobased en circulair, staan organisaties voor grote uitdagingen, maar zeker ook kansen. Om het midden- en kleinbedrijf, non-profit organisaties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en gemeenten in West-Noord-Brabant bij deze kansen te ondersteunen, komt via het Just Transition Fund vanaf 13 februari 2023 € 60 miljoen uit Europa voor innovatie, infrastructuur en arbeidsmarkt, waarvan 70% in 2023 wordt besteed.

Unieke locatie voor de opschaling van groene en circulaire chemie

Nu is dan ook het moment om samen in gesprek te gaan over welke projecten zouden kunnen passen en hoe we samen kunnen werken. De Green Chemistry Campus biedt een unieke locatie voor de opschaling van groene en circulaire chemie:

✓ BRZO-5 vergunning
✓ TRL 4 - 8
✓ Demohal: 300 m2
✓ Demo plots: in totaal 10.000 m2
✓ Optionele demo plots: in totaal 12.000 m2
✓ Toegang tot H2, CO en N.
✓ Toegang tot subsidiefondsen
✓ Mogelijkheden om verder door te groeien

Brabantse uitvoeringsagenda energie en circulaire economie

Behalve op de uitvoeringsagenda energie van de provincie Noord-Brabant, sluit het Just Transition Fund (JTF) ook aan op de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2021-2023. In 2050 moet de Brabantse economie verregaand circulair zijn. Een circulaire economie vraagt een ingrijpende verandering van het gebruik van afval en grondstoffen. De provincie steunt initiatieven die bijdragen aan deze omschakeling en stimuleert bedrijven en kennisinstellingen om samen te werken aan bijvoorbeeld producten van nieuwe materialen en processen waardoor minder wordt verspild. De grootste uitdaging is om succesvolle initiatieven op grotere schaal toe te passen.

Meer informatie

De Green Chemistry Campus heeft korte lijnen naar het JTF-team en werkt graag samen met partijen die voor hun initiatieven een vestigingslocatie zoeken in het West-Brabantse JTF-gebied. Onze business development manager Marc Lankveld vertelt je er graag meer over.

Lees meer over het Just Transition Fund (JTF) en de subsidiemogelijkheden.