Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

01-07-2021

Start-up Bionative Industries in de startblokken voor productie van 100% in water oplosbare plasticvervanger

Precies een jaar geleden sloot Bionative Industries zich aan bij de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom om hun in water afbreekbare plasticvervanger marktklaar te maken. Van een studentenonderneming is het nu uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met groeiambitie.

Bionative Industries is een start-up die in 2018 is opgericht door Bart de Raad en Daan Sybesma. Het in Breda gevestigde bedrijf ontwikkelt een in water oplosbare plasticvervanger uit zetmeel. De focus ligt op kleine producten die grootschalig worden toegepast en weggegooid, zoals verpakkingsmateriaal en andere ‘single use’ producten. Wereldwijd wordt dit op gigantische schaal gebruikt en het vervangen van fossiel plastic door een bio-materiaal heeft dus een grote, positieve milieu-impact.

Samen met Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, ontwikkelde Bionative Industries een polymeer, genaamd SyRa™. SyRa™ vervangt fossiel, niet afbreekbaar plastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik in droge omstandigheden. Bionative Industries wil SyRa™ dit jaar nog produceren en toepassen in een concreet product voor een eerste klant. Dat doel komt in zicht: er is inmiddels serieuze interesse van een gerenommeerde partij die op wereldschaal opereert.

Business coaching door Green Chemistry Campus

Een jaar geleden bevond Bionative Industries zich nog in de technische ontwikkelingsfase. De oprichters realiseerden zich dat ze ondersteuning konden gebruiken op het bedrijfsmatige vlak. Zo kwam het bedrijf uit bij de Green Chemistry Campus. Afgelopen jaar hebben De Raad en Sybesma veel gehad aan hun business coach Geert Mol: “Toen we begonnen, waren we nog studenten. We hadden totaal geen ervaring met het benaderen van grote bedrijven. Wat moet je vragen, hoe manage je verwachtingen en waar moet je op letten? Het was enorm prettig dat we daarbij gecoacht werden. Dat gaf ons veel vertrouwen”, aldus Bart de Raad. “Inmiddels ziet het ernaar uit dat ons materiaal binnenkort ook echt gebruikt gaat worden; fantastisch!”

Bionative Industries

Bionative Industries ontwikkelt in water oplosbaar bio-materiaal op basis van zetmeel voor toepassing in kleine producten die grootschalig worden gebruikt. Neem voor meer informatie over Bionative Industries contact op met Bart de Raad via info@bionative-industries.com of +31 (0)6 22 76 03 43.

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus is een incubator voor ondernemers die hun biobased of circulaire innovatie op willen schalen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, technologische en bedrijfskundige expertise en een levendige community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar graag verder helpen. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marcel Ernes via m.ernes@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 40 33 17 66.