Samen de circulaire economie versnellen

12-05-2023

Stage op de Campus: “Ik zit hier op m’n plek”

Onderlinge uitwisseling over verschillende onderzoeken en tussen diverse expertises. Daar leer je van. Zo ook Jip van Dongen (24 jaar). “Tijdens mijn stage op de Campus zit ik niet alleen in m’n eigen hoekje. Elke keer leer ik iets nieuws. Zelfs hoe ik onderzoek zonder ‘chemisch geweld’ kan aanpakken.”

Als bachelorstudent Chemische Productinnovatie aan Avans Hogeschool draait de wereld van Jip om… chemie! In dit geval: organische chemie. Sinds februari 2023 loopt hij stage bij VITO in de demo facility van de Campus. “Laat mij maar met bouwstenen werken. Twee stoffen bij elkaar doen, en er ontstaat iets nieuws. Die hardcore chemie; dat trekt mij. En dat vond ik bij VITO, op de Campus”, begint Jip zijn verhaal.

Basis voor verder onderzoek

Jip doet zijn onderzoek naar het verbeteren van de oplosbaarheid van lignine. “De stof die hout hout maakt”, legt Jip uit. “Helaas wordt lignine vaak verbrand. Zonde, want het is een hele interessante stof. Je kan er namelijk veel van maken. Denk aan oplosmiddelen of het bouwen van nieuwe geur- en kleurstoffen.”   

Het zichtbare eindresultaat van Jips onderzoek? “Dat kan ik niet zeggen; dit is de allereerste stap in een groot onderzoek binnen VITO. Ik leg tijdens mijn stage de basis voor verder onderzoek”, vertelt een trotse Jip. “Ik zal niet opeens iets baanbrekends ontdekken. Maar, ik heb al wel voortgang geboekt. Zo heb ik vooral dingen ontdekt die níet werken. Ook belangrijk. Dan weet je als onderzoeker waar je moet stoppen met zoeken, en sla je het volgende pad in.”

Veel vrijheid

Nieuwe methodes uitproberen. Jip krijgt vanuit VITO veel vrijheid in zijn onderzoek. Daar is hij ontzettend blij mee: “Natuurlijk moet ik deadlines halen en resultaten produceren. Onder milde condities: duurzaam, goed voor het milieu en veilig voor mens en dier. Heel logisch. Maar hoe ik tot het resultaat kom; die stagetijd mag ik zelf invullen en indelen. Dat vind ik heel prettig. Ik duik zo diep in mijn onderzoek als ik zelf wil.”

Stage op de Campus

Het concept van de Campus voegt voor Jip extra waarde toe aan zijn stage. “Van mij mag de Campus zelfs uitbreiden met nog meer bedrijven. Hoe meer expertises op één locatie, hoe beter de kennisuitwisseling. En hoe beter je de huidige maatschappelijke problemen kan tackelen”, licht Jip toe. “Door alleen maar in je eigen hoekje te zitten, leer je niets. Zo krijg ik nu ook inzicht in het procesmatige onderzoek, en hoe je onderzoek dus ook zonder ‘chemisch geweld’ kan aanpakken.”

“Daarbij ben ik ook heel blij dat Jeroen (directeur) en Stefan (operationeel manager) naar ons als stagiairs luisteren. Ik voel me écht gehoord. Zo probeer ik op mijn beurt, vanuit mijn ervaring, bijvoorbeeld het lab op de Campus te verbeteren voor nieuwe bedrijven én de volgende lichting stagiairs”, sluit Jip af.