Hier werken we samen aan de versnelling
van de grondstoffentransitie

05-09-2022

Stabican bereidt opschaling op Green Chemistry Campus voor dankzij stimuleringsregeling

Stabican, dat werkzame stoffen uit planten omzet naar ingrediënten voor voeding en medicijnen, bereidt de vestiging van een pilot plant voor voedingsingrediënten op de Green Chemistry Campus voor. Het bedrijf ontvangt hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom en provincie Noord-Brabant.

Stabican CTO en medeoprichter Robin de Bruijn: “De Green Chemistry Campus is voor ons de ideale locatie om ons proces op te schalen: de Campus ligt dichtbij onze R&D vestiging in het DAB laboratorium in Bergen op Zoom en het terrein en de faciliteiten van de Campus zijn bij uitstek geschikt voor de schaal van ons pilot proces.”

Pilot plant voor voedingsingrediënten

Stabican heeft een unieke platformtechnologie ontwikkeld voor stabiele voedingsingrediënten die langer houdbaar zijn en beter worden opgenomen door het lichaam. Nu wil het bedrijf de technologie opschalen. Stabican gaat samen met ChemXPro en de Green Chemistry Campus onderzoeken wat ervoor nodig is om een pilot plant voor voedingsingrediënten op de Green Chemistry Campus te realiseren. Daarnaast wil Stabican zorgen dat de pilot plant nagenoeg alle (>90%) hulpstoffen intern hergebruikt door de recycling van water en oplosmiddel te optimaliseren.

€ 1,2 miljoen via de Green Chemistry Campus voor biobased MKB

Stabican ontvangt voor de voorbereiding van de opschaling op de Green Chemistry Campus een bijdrage uit de biobased stimuleringsregeling. In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de EU die actief zijn in de biobased economy. Bedrijven kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen in de vorm van cofinanciering.

Stabican is het vijfde bedrijf dat gebruik maakt van de stimuleringsregeling. Eerder ontving Fruitleather een bijdrage voor het doorontwikkelen van een plantaardig alternatief voor leer op basis van mango’s, Dutch Water Tech kreeg een bijdrage voor het ontwikkelingen van biobased waterplanteilanden, Terrawatt Biochar kreeg een bijdrage vanuit de stimuleringsregeling voor een pyrolysepilot op de Campus voor de ontwikkeling van biochar voor CO2-negatief asfalt en Impershield ontwikkelde een biobased onkruidbeheerser.

Stabican

Stabican ontwikkelt, produceert en verkoopt ingrediënten op basis van plantenextracten voor voeding en medicijnen. Wat Stabican’s producten uniek maakt is dat ze gegarandeerd houdbaar zijn op kamertemperatuur en beter door het lichaam worden opgenomen. Naast het ontwikkelen en verkopen van deze grondstoffen biedt Stabican bedrijven analysemethodes om de samenstelling en de kwaliteit van producten inzichtelijk te maken. Neem voor meer informatie contact op met CTO / medeoprichter Robin de Bruijn via robin.de.bruijn@stabican.com of +31 (0)6 21 49 65 50.

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is een incubator waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen werken aan de opschaling van biobased en circulaire innovaties. De focus ligt op technologieën, bouwstenen en producten waarmee we de grootste impact kunnen maken: pyrolyse, bio-aromaten en applicaties met superieure eigenschappen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, technologische en bedrijfskundige expertise en een levendige community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar graag verder helpen. Zo werken we samen aan de totstandkoming van een circulaire economie en een sterke regio. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marc Lankveld via m.lankveld@greenchemistrycampus.com.