Samen de circulaire economie versnellen

07-02-2023

Robin Taks: de stage op de Campus bevestigt mijn keuze voor duurzaamheid

Op de Campus lopen veel studenten stage. Tijd om kennis te maken! Met deze keer: Robin Taks, student Biobased Chemie bij Avans Hogeschool / Centre of Expertise Biobased Economy die stage loopt bij TNO / Biorizon in de demo facility van de Campus.

Grondstoffentransitie

In de grondstoffentransitie wordt door partijen als TNO gewerkt aan technologieën om van reststromen weer grondstoffen te maken. Robin doet onder leiding van Marc Crockatt van TNO / Biorizon onderzoek naar furaanderivaten. Furanen zijn breed inzetbare moleculen die kunnen worden omgezet in bio-aromaten en veel andere relevante chemicaliën. De chemische industrie verwerkt deze moleculen vervolgens in hoogwaardige materialen, zoals coatings, schuimen en plastics.

De derivaten die Robin tijdens zijn stage maakt, vormen op termijn een duurzaam alternatief voor de fossiele bouwstenen die de chemie nu gebruikt. Robin: “Ik denk dat als je iets toekomstbestendigs wilt hebben, dat je dan duurzaamheid nodig hebt. Je kunt niet meer werken met dingen die niet hernieuwbaar zijn. Daar wil ik ook echt zelf een bijdrage aan leveren.”

Stage lopen op de Campus

De stage op de Campus bevalt Robin erg goed: “Het is een leuke plek om te leren, je kunt er veel doen, de sfeer is goed en er is veel interessante chemie. Ik vind het mooi om te zien hoe het er in het beroepsveld aan toe gaat, dat is anders dan in het lab op de hogeschool. Je hebt echt een toepassing van de resultaten die je verkrijgt en er wordt iets met je resultaten gedaan, dat is fijn. Uiteindelijk zal mijn reactie opgeschaald kunnen worden voor toepassing in wasmiddelen of weekmakers.”

Wil je ook stage lopen op de Campus? Neem dan contact op met directeur Jeroen de Lange. Hij vertelt je er graag meer over.