31-08-2023
Ontwikkeling van biobased medische handschoen in laboratorium
Elkaar helpen groeien in circulaire ambities. Daarom is ons netwerk de kracht van onze Campus. Met als belangrijkste: onze leden. Zoals Daan Lamens en Michiel Kuijpers van Euronitrile. Zij maken direct impact in de grondstoffentransitie met hun product: de biobased medische handschoen. Zo verbeteren zij de milieu-footprint van de huidige wegwerpvariant. En dat alles op de Campus. Daan en Michiel: “De centrale ligging, flexibiliteit van de medewerkers, passend apparatuur in de laboratoria én mogelijkheid tot opschaling maakt de Campus voor ons de ideale locatie.”
Medische wegwerphandschoenen, gemaakt van 100% synthetisch rubber (nitril-rubber). Honderden miljarden stuks per jaar verbruiken we wereldwijd. Eenmalig, om ze daarna weg te gooien. Waar het merendeel van de handschoenen in afvalverbrandingsovens belandt, vindt het andere deel zijn weg naar afvaldumpplaatsen en zelfs de natuur. Met deze kennis ontstond bij Daan Lamens het idee voor de ontwikkeling van een circulaire, medische handschoen. Samen met Michiel Kuijpers is hij drie jaar geleden aan dit traject begonnen onder de naam Euronitrile.
Biobased handschoen: een chemisch gecompliceerd klusje
“Als eerste hebben we gekeken op welke manier we het beste de milieu-footprint van de huidige medische handschoen konden verbeteren. Een nieuwe rubbersoort bleek erg lastig, ook qua ontwikkelingstijd en financiën”, start Daan zijn verhaal. “Daarom hebben we gekozen voor de volgende oplossing: het inpassen van biobased grondstoffen in het bestaande nitril-rubber. Dat bleek een chemisch gecompliceerd klusje. Maar, het is gelukt! Op dit moment hebben we nu verschillende series prototypes waarin minimaal 25 tot 30 procent biobased grondstoffen zijn verwerkt.”
“De truc is om die biobased grondstoffen zo te maken dat ze compatibel zijn met de synthetische stoffen”, vult Michiel aan. “Zo krijg je uiteindelijk een geschikt eindproduct die aan alle materiaaleigenschappen voldoet om zijn functie te behouden waarvoor hij is bedacht. We zitten nu nog in de ontwikkelfase. Maar, op korte termijn gaan we ook op industriële schaal testen. Onder meer bij het Erasmus MC in Rotterdam en Reinier de Graaf Gasthuis in Delft waarmee we nauw samenwerken.”
Opschalen maar
“Gezien in wat voor volumes ziekenhuizen en andere industriële of chemische bedrijven de handschoenen gebruiken, maken we op deze manier zeker impact op de milieu-footprint”, geeft Daan aan. “Dat het mogelijk is om op de Campus ons product op te schalen, maakt de locatie voor ons zeer relevant. Periodiek doen wij onze laboratoriumproeven op deze locatie, en willen dat sowieso blijven doen tot het eindproduct klaar is. Dan mikken we op begin 2025.”
“Maar, ook daarna zien we potentie in deze locatie”, voegt Michiel toe. “De ligging van de Campus is centraal voor ons en onze partners, qua logistiek zit je ideaal aan het water en de mensen zijn hier heel flexibel. Ze denken altijd mee en schuiven ook in de agenda of met ruimtes als we bijvoorbeeld volgende week of over twee weken weer een proef willen draaien.”
“We zouden andere bedrijven of ondernemers zeker aanraden om zich op de Campus te vestigen, of in ieder geval gebruik te maken van de goede faciliteiten,” zegt Daan. Waaraan Michiel tot slot nog toevoegt: “Of anders zeker ons op te zoeken, als je interesse hebt in ons ontwikkelproces, om hier een kijkje te komen nemen.”