Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

22-07-2021

Impershield en Natural Plastics ontwikkelen 100% biobased onkruidbeheersing op Green Chemistry Campus

Impershield Europe uit Bergen op Zoom en Natural Plastics International uit Heemskerk gaan op de Green Chemistry Campus een volledig biobased onkruidbeheersmiddel doorontwikkelen tot een marktklaar product. Impershield krijgt hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom en provincie Noord-Brabant. Het doel: een milieuvriendelijk en betaalbaar middel dat bestrating vijf tot acht jaar onkruidvrij houdt.

BioSeal Pavement

Veel gemeenten en hoveniers kennen de uitdaging om bestrating effectief onkruidvrij te maken zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Milieuvriendelijke alternatieven zoals verhitten of borstelen zijn vaak minder effectief en duur. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden Impershield Europe en Natural Plastics International samen met het Biopolymeren Applicatie Centrum van het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool een 100% biobased onkruidbeheersmiddel op basis van boomhars: BioSeal Pavement.

De eerste praktijktesten lieten niet overal de gewenste resultaten zien. Op de Green Chemistry Campus gaan Impershield en Natural Plastics daarom onderzoeken welke factoren van invloed zijn, zodat overal het gewenste resultaat wordt bereikt: vijf tot acht jaar voorkomen van onkruidgroei tussen bestrating.

€ 1,2 miljoen via de Green Chemistry Campus voor biobased MKB

Impershield ontvangt voor de ontwikkeling van de biobased onkruidbeheerser een bijdrage uit de biobased stimuleringsregeling. In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de EU die actief zijn in de biobased economy. Bedrijven kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen in de vorm van cofinanciering.

Impershield is het vierde bedrijf dat gebruik maakt van de stimuleringsregeling. Eerder ontving Fruitleather een bijdrage voor het doorontwikkelen van een plantaardig alternatief voor leer op basis van mango’s, Dutch Water Tech kreeg een bijdrage voor het ontwikkelingen van biobased waterplanteilanden en Terrawatt Biochar startte dankzij de regeling een pyrolysepilot op de Campus voor de ontwikkeling van biochar voor CO2-negatief asfalt.

Impershield Europe

Impershield levert coatings en impregneermiddelen op basis van boomharsen aan met name de bouw- en onderhoudssector. Neem voor meer informatie contact op met Willem Kemmers via Willem.Kemmers@impershield.eu of +31 (0)6 29 44 75 60.

Natural Plastics International

Natural Plastics ontwerpt, fabriceert en vermarkt biobased producten die de natuur niet beschadigen. Producten met hun oorsprong in reststromen van de agri- en tuinbouw. Neem voor meer informatie contact op met Bert van Vuuren via bert@naturalplastics.nl of +31 (0)6 51 10 89 47.

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus is een incubator voor ondernemers die hun biobased of circulaire innovatie op willen schalen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, technologische en bedrijfskundige expertise en een levendige community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar graag verder helpen. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marcel Ernes via m.ernes@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 40 33 17 66.