Samen de circulaire economie versnellen

15-11-2023

Gevelpanelen van lokale, natuurlijke reststromen: NabascoⓇ

Het heeft de karakteristieke kleur van een rode bakstenen muur met een glooiend relief. Wat is dit voor bijzonder materiaal? Het is een gevelpaneel NabascoⓇ 8012, geproduceerd door het bedrijf NPSP. Het gaat hier om een gevelpaneel gemaakt van biocomposiet. Materiaal dat bestaat uit lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk van drinkwaterbedrijven en een gedeeltelijk biobased hars. En de kleur? Die komt van het pigment van fijngemalen dakpannen. Kortom, grondstoffen met een lage of zelfs negatieve CO2 Footprint.

Hoe worden deze panelen geproduceerd? 'De productie is te vergelijken met het maken van een brood', zegt Willem Böttger van NPSP. 'De ingrediënten worden gekneed tot een deeg dat geperst wordt in een mal. Het resulterende materiaal levert een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur'.

En niet onbelangrijk is dat bij de productie van NabascoⓇ geen afval onstaat. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per geveldeel exact de benodigde hoeveelheid grondstof in de mal gaat. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet en kan het extreme temperaturen weerstaan van -50℃ tot +150℃. Na afloop van het gebruik is het gevelpaneel weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe NabascoⓇ biocomposiet producten en sluit daarmee aan bij de circulaire manier van produceren.

Wil je meer weten over de collectie gevelpanelen en de maatwerk mogelijkheden, bezoek dan de website Home | (npsp.nl) en/of bekijk het filmpje Innovatie Paviljoen Marineterrein Amsterdam - YouTube