Samen de circulaire economie versnellen

15-09-2022

Evodos biedt innovatieve scheidingstechnologie voor circulaire algenproductie en voedingsmiddelenindustrie

Evodos blijft innoveren! Het bedrijf, dat innovatieve apparatuur ontwikkelt en bouwt om vaste deeltjes uit vloeistoffen te halen, lanceert de Evodos 10.5. De algenindustrie is geïnteresseerd doordat de technologie van Evodos niet alleen heel efficiënt is en energie bespaart, maar ook de fragiele cellen waarin zich waardevolle stoffen bevinden, respecteert. Dit is iets wat ook de voedingsmiddelenindustrie aanspreekt.

Evodos is een van de community members van de Green Chemistry Campus. In 2019 pitchte Evodos met succes een oplossing voor een BioVoice challenge van multinational Cargill. Evodos maakt haar gepatenteerde separatietechnologie geschikt voor biomassa zodat Cargill deze kon gebruiken om biomassa efficiënter en effectiever te ontwateren. 

Gepatenteerde mechanische scheidingstechnologie

Evodos biedt een 100% mechanische separatietechnologie op basis van centrifugaal kracht die wordt geoptimaliseerd door het ‘dynamic settling process’. Evodos werkt met een gepatenteerd platenpakket dat de turbulentie reguleert. Ten opzichte van andere methoden biedt Evodos zo een lager energieverbruik, een hoger drogestofgehalte in het product en bovenal een effectievere scheiding. En dit zonder het gebruik van chemicaliën.

Eén van de upgrades van de nieuwe 10.5 is dat deze op 4500 xg kan verwerken in plaats van op 3000 xg in eerdere modellen. Daarbij zijn ook de remweeerstanden verder geoptimaliseerd. Dit resulteert in een nog grotere scheidingscapaciteit waarbij zelfs bacteriën tot de mogelijkheden behoren.

 

 

Circulaire algenteelt

Het is logisch dat de algenindustrie geïnteresseerd is. Algen zijn ontzettend klein en erg kwetsbaar. Als je zuivere algen wilt scheiden uit bijvoorbeeld zeewater, heb je een technologie nodig die raad weet met zeer kleine deeltjes zonder de algencellen te beschadigen. In die algencellen zitten namelijk eiwitten, koolhydraten en vetten die als grondstof kunnen dienen voor de productie van levensmiddelen, diervoeders en chemicaliën.

De technologie van Evodos zorgt ervoor dat de alg wordt beschermd, terwijl de overige stoffen effectief en efficiënt worden verwijderd. Daarnaast zorgt de hoge scheidingsefficiëntie van de Evodos 10.5 ervoor dat het effluent herbruikbaar is. Dit garandeert voor algentelers, de voedingsmiddelenindustrie en onderzoeksinstituten die werken met algen, een optimale oogst, een zuivere grondstof en het draagt bij aan een circulaire algenteelt.

Voedingsmiddelenindustrie

Ook vanuit de voedingsmiddelenindustrie is er veel interesse. Dat komt mede doordat de kosten van energie-intensieve thermische droogprocessen recent enorm zijn gestegen. Doordat Evodos hoge drogestofgehaltes realiseert op een mechanische manier, is er een significante reductie te behalen in de totale droogkosten door het toevoegen van Evodos als voorconcentratiestap.

Daarnaast zijn er momenteel veel nieuwe applicaties in de levensmiddelenindustrie waar fragiele structuren in het proces voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kweekvlees of fermentatieprocessen. Andere scheidingsmethodes zijn hiervoor vaak te belastend of concentreren onvoldoende. Ook voor het clarificeren van vloeistoffen (oliën of sappen) of het terugwinnen van fijne deeltjes (zetmeel of eiwitten) blijkt Evodos van toegevoegde waarde te zijn.

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze innovatieve scheidingstechnologie voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Serina Kleijn van Evodos via serina.kleijn@evodos.eu of +31 (0)6 829 465 74.