Samen de circulaire economie versnellen

11-10-2013

Eerste biobased gevel ter wereld in Biobased Delta

‘s Werelds eerste biobased gevel staat in Dinteloord. Architect Marco Vermeulen ontwierp in opdracht van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij het nieuwe gasontvangststation van het Agro & Food Cluster (AFC) Nieuw Prinsenland in Dinteloord.

De gevel is bekleed met biobased panelen van Nabasco, een composietmateriaal van biohars en hennepvezels, geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem.

Niet alleen fossiele brandstoffen, maar ook fossiele grondstoffen worden schaarser. De petrochemische industrie is daarom naarstig op zoek naar plantaardige grondstoffen die op termijn fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Met deze grondstoffen kunnen vervolgens biobased producten worden gemaakt zoals verf en plastics. De ontwikkeling hiervan staat nog in de kinderschoenen, maar zal bijvoorbeeld voor de bouw van grote betekenis zijn. De groene grondstoffen zullen voor een groot deel gebaseerd zijn op organisch restmateriaal afkomstig uit de landbouw en glastuinbouw. In de toekomstige biobased economy wordt deze biomassa eerst opgewerkt (gevaloriseerd) tot bruikbare grondstoffen, waarna het resterend organisch materiaal beschikbaar is voor duurzame energieopwekking. De industrie in West-Brabant lijkt een voortrekkersrol te gaan vervullen in deze ontwikkeling. Met de realisatie van het gasontvangststation heeft de regio alvast een primeur van wereldformaat.

De transitie naar een biobased economy waar ook het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland een belangrijke rol in zal spelen, was voor architect Marco Vermeulen aanleiding om te onderzoeken hoe daar in de materialisatie van het centraal in het gebied gelegen gasontvangststation (GOS) op ingespeeld kan worden. Samen met NPSP uit Haarlem heeft hij een gevelpaneel ontwikkeld met een receptuur van biohars en hennepvezels. De uitdaging was groot, want Gasunie stelt hoge eisen aan het materiaalgebruik. Het paneel verbeeldt in reliëf de chemische samenstelling van aardgas in de juiste verhouding waterstof (H), koolstof (C) en stikstof (N). Het gebruik van fossiele brandstoffen in het GOS wordt op deze wijze gecombineerd met een belofte van een tijdperk met biobased grondstoffen.

Het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland is een grootschalige ontwikkellocatie voor glastuinbouw en bedrijvigheid ten oosten van Dinteloord. Het gebied, met daarin een bestaand fabrieksterrein van Suiker Unie, heeft een omvang van circa 600 hectare. Het AFC Nieuw Prinsenland wordt een voorbeeld van duurzame koppelingen waarbij kringlopen op het gebied van energie, water en reststromen worden gesloten. Zo zal het glastuinbouwgebied gebruik maken van de restwarmte en C02 die beschikbaar is in de fabriek van Suiker Unie. Suiker Unie loopt voorop als het gaat om het verwerken van reststromen: de fabriek wil suiker inzetten als groene grondstof voor onder andere plastics en medicijnen. Daarnaast doen zij onderzoek naar het winnen van andere nuttige stoffen uit de suikerbiet en het bietenblad.

De eerste tuinders hebben zich inmiddels in het gebied gevestigd. Op basis van een ontwerp van Studio Marco Vermeulen worden momenteel aan de randen van het gebied verhoogde gietwaterbassins geconstrueerd met bietengrond die met de suikerbieten meekomt naar de suikerfabriek. Uiteindelijk zal het totale gebied worden omzoomd door een sculpturaal groene manchet van gietwaterwaterbassins. Daarnaast is er een biomassavergistingsinstallatie gerealiseerd, waarmee plantaardig afval en bietenpulp worden omgezet in biogas en opgewaardeerd tot groen gas. Dit groen gas wordt momenteel geleverd aan 5000 huishoudens in Dinteloord. In de nabije toekomst zal er ook groen gas worden geleverd aan de tuinbouwkassen, waar het wordt omgezet in warmte, elektriciteit en CO2.

Gasontvangststation Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland, www.nieuwprinsenland.nl
Adres: Noordzeedijk 114 Dinteloord
Opdrachtgever: Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij
Architect: Studio Marco Vermeulen
Fabrikant gevelpanelen: NPSP
Suiker Unie

Foto's: © Ronald Tilleman